Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-08@05:56:12 GMT

گزارش|ترکیه سرگردان بین مثلث غرب، شرق و ملی گرایی

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۲۴۵۸۷۰

گزارش|ترکیه سرگردان بین مثلث غرب، شرق و ملی گرایی

دستگاه دیپلماسی ترکیه در سالیان گذشته، در خصوص چند و چون برقراری موازنه در برابر غرب و شرق، بر اساس استراتژی روشنی حرکت نکرده و بیش از پیش گرفتار اندیشه ملی گرایی شده است. ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۳ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، تحولات یک ماه اخیر و گرفتار شدن ترکیه در ماجرای ادلب، یک بار دیگر توجه تحلیل گران سیاسی و کارشناسان حوزه روابط بین‌الملل و دیپلماسی را به سوی خود جلب کرد و سه سوال به شکل پرتکرار، در رسانه‌های این کشور مطرح شد:
1.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چرا باید ترکیه به طور همزمان در ادلب و لیبی بجنگد و متحمل فشارهای سنگین شود؟
2.چرا در ماجرای ادلب، ناتو و آمریکا به داد ترکیه نرسیدند؟
3.چرا با وجود رشد و توسعه روابط آنکارا و مسکو، پوتین مانع از حمله به نظامیان ترکیه در ادلب نشد؟
اگر چه این پرسش‌ها، مبنای بسیاری از تحلیل‌های روزمره و سیاسی در مورد فرجام و عاقبت تحرکات ترکیه در منطقه و جهان بودند، اما فراتر از آنها، دو پرسش مهم دیگر مطرح هستند که به شکل جدی و بنیادین، بخش قابل توجهی از تصمیمات و اقدامات حوزه  سیاست خارجی ترکیه و دولت اردوغان را به چالش می‌کشند:
1.چرا ترکیه در سال 2020 میلادی و در 19 سالگی حزب عدالت و توسعه، تبدیل به کشوری شده که برای رسیدن به اهداف خود، دست به اقدامات عجولانه و مخاطره آمیز می‌زند و با همه سر جنگ دارد؟
2.بالاخره ترکیه عضو ناتو و متفق آمریکا و خواهان ورود کامل به اتحادیه اروپا است یا از غرب قطع امید کرده و سودای رقص با شرق را در سر می‌پروراند؟
در پاسخ به این سوالات باید گفت: با توجه به شواهد موجود، چنین به نظر می‌رسد که دیپلماسی و سیاست خارجی ترکیه، در مسیری قرار گرفته که دانش و تخصص دیپلماتیک و همچنین سند و استراتژی مبتنی بر افق‌های واقع بینانه، جای خود را به مطامع کوتاه مدت و تحرکات حماسی داده است.

حالا به وضوح می‌توان دید که دستگاه دیپلماسی ترکیه در سالیان گذشته، در خصوص چند و چون برقراری موازنه در برابر غرب و شرق، بر اساس استراتژی روشنی حرکت نکرده و بیش از پیش گرفتار اندیشه ملی گرایی شده است.
در رویکرد فعلی سیاست خارجی ترکیه، خطاها و مشکلاتی وجود دارند که برای بررسی آنها، لاجرم باید به شکل همزمان، چند عامل مهم و برجسته را در نظر گرفت:
1.پس از نخست وزیری احمد داوود اوغلو، مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه شد اما شخص نخست وزیر همچنان به شکل جدی و اثرگذار، در مورد دیپلماسی امر و نهی می‌کرد و سکان دار اصلی بود.
2.پس از کنار نهادن داوود اوغلو از کسوت نخست وزیری و رهبری حزب عدالت و توسعه و تغییر نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی، رجب طیب اردوغان در مقام رئیس جمهوری با اختیارات بسیار گسترده، عملاً وزارت امور خارجه را به یک ستاد اجرایی تبدیل کرد که در آن، وزیر امور خارجه و مشاورین او از نقش جدی برخوردار نیستند و صرفاً باید مجری تصمیماتی باشند که توسط اردوغان و مشاورینی همچون ابراهیم کالین، اتخاذ می‌شوند.
3.ضعف روزافزون حزب عدالت و توسعه در کسب آرای مردم، اردوغان را ناچار به شراکت با دولت باغچلی کرد و به این ترتیب، حزب عدالت و توسعه به عنوان یک حزب محافظه کار و معتدل، با تندترین جریان راست افراطی و ملی گرا، رفیق و هم مسیر شد و این رفاقت، قطعاً بر سیاست خارجی تیم اردوغان نیز اثر گذاشته است.
4.استفاده از قدرت سخت و اتخاذ تدابیر و رویکردهای میلیتاریستی در سوریه، لیبی و شرق مدیترانه، کاری کرده که عملاً نقش و جایگاه وزیر دفاع و رئیس سرویس اطلاعاتی میت در دیپلماسی ترکیه، از نقش وزیر امور خارجه، بیشتر و برجسته‌تر شود.
5.واقعیت این است که گروه فتح الله گولن و شاگردان و کادرهای بیشمار او، ضربات مهلکی به ترکیه زدند و در تمام حوزه‌های نظامی، اطلاعاتی، قضایی، بانکی، آموزشی، اداری و اجرایی، کشور را در دست گرفته بودند و مبارزه با این دولت در سایه بسیار قدرتمند، هزینه‌های بسیار گزافی بر دست دولت اردوغان گذاشته و یکی از این هزینه‌ها، محدود کردن حوزه‌های آزادی بیان، مطبوعات و حقوق شهروندی و زیر سوال بردن استقلال دستگاه قضا است و این موضوع، شکاف بین ترکیه و اروپا را بیشتر کرده است.
6.اردوغان در اقدامی عمل گرایانه، در تقویت و توسعه روابط ترکیه با روسیه، ره صد ساله را یک شبه پیمود و تقویت رابطه، میلیاردها دلار سود برای ترکیه به همراه آورده و برای آینده نیز، مقدمات پیروزی‌های بزرگی را در حوزه ترانزیت انرژی به وجود آورده است.

اما در عین حال، خرید سامانه موشکی اس 400 و اتخاذ مواضع عجولانه، موحب آن شد که در کنگره آمریکا، یک موج ضد ترکیه‌ای بسیار جدی و قدرتمند شکل بگیرد. این در حالی است که اردوغان، واقعاً به دنبال دور شدن از غرب و پیوستن به شرق نبوده و هنوز هم به دنبال حفظ رابطه با آمریکا، اروپا و ناتو است اما بخشی از این رابطه، قربانی تصمیمات و اقدامات عجولانه شده است.

یونان برای جلوگیری از ورود پناهجویان در مرز سیم خاردار نصب کردتارنمای ترک: استفاده آنکارا از پناهجویان به‌عنوان مهمات سیاسی در مقابل غرب

همچنین در مورد روابط ترکیه با اتحادیه اروپا، باید به این سه موضوع مهم اشاره کرد:

1.استفاده از کارت آوارگان و پناه جویان در برابر اروپا، حاصلی جز بی اعتمادی و ترس به دنبال نیاورد و برخلاف تصور تیم اردوغان، چنین اقدامی موجب آن نشده که اروپا امتیاز خاصی به ترکیه بدهد.

2.ادبیات تند شخص اردوغان و تیم او در برابر اروپا و برخوردهای شتاب زده در ماجراهای یونان، قبرس شمالی، شرق مدیترانه و لیبی، موجب آن شده که اروپا در برابر ترکیه، محتاط تر شود و دست به عصا حرکت کند.

3.بی توجهی به گزارش‌های سالانه اتحادیه اروپا و بی اعتنایی به احکام دادگاه حقوق بشر اروپا از یک سو و اصرار برای ادامه مذاکرات از دیگر سو، عین تناقض است و ترکیه باید به این جمع بندی نهایی برسد که نمی‌توان هم به خواسته‌های اروپا بی توجهی کرد و هم بر عضویت هر چه زودتر در اتحادیه، اصرار کرد.

در پایان باید گفت، سیاست خارجی دستگاه دیپلماسی ترکیه، نیاز به تامل و بازاندیشی جدی دارد و در صورت تداوم مشی فعلی، بعید است ترکیه بتواند در میان مدت در حوزه دیپلماسی، کسب قدرت کند.

انتهای پیام/

R7650/P/S8,89,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه حزب عدالت و توسعه دیپلماسی ترکیه سیاست خارجی امور خارجه بین الملل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۲۴۵۸۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترکیه: حماس پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین، سلاح را کنار خواهد گذاشت

به گزارش قدس آنلاین، فیدان افزود: اگر از فاجعه کنونی، درس نگیریم و کشور مستقل فلسطین برپا نشود، ممکن است جنگ ها و فجایع دیگری در غزه تکرار شود.

وزیر امور خارجه ترکیه خاطرنشان کرد: ما کشورهای عربی را در پذیرش مسوولیت حمایت از قضیه تنها نخواهیم گذاشت و ما نیز به مسوولیت های خود در این باره عمل خواهیم کرد.

این در حالی است که جنبش حماس امروز در بیانیه‌ای اعلام کرد مذاکرات در قاهره به پایان رسید و هیأت این جنبش با هدف مشورت با رهبران حماس، امشب عازم دوحه می‌شود.

مذاکرات برای دستیابی به آتش‌بس در نوار غزه امروز در پایتخت مصر ادامه یافت و در همین ارتباط شبکه خبری «القاهره نیوز» به نقل از یک منبع بلندپایه در هیات امنیتی مصر که میانجیگری در روند مذاکرات رژیم صهیونیستی و حماس را بر عهده دارد، گزارش داد که ۲ طرف درباره بسیاری از مسائل مورد اختلاف به اجماع رسیده‌اند.

این منبع افزود که پیشرفت محسوسی در مذاکرات حاصل شده است.

در همین حال یک منبع امنیتی مصری به رویترز گفت که نتایج مذاکرات این بار در قاهره با دفعات قبل متفاوت خواهد بود.

این منبع که به نام وی اشاره‌ای نشده با بیان اینکه «ما در بسیاری از موارد به توافق رسیده‌ایم» افزود: اما چند نکته باقی مانده است. این بار اوضاع بهتر به نظر می رسد اما اینکه آیا به زودی توافقی حاصل می‌شود، بستگی به این دارد که اسرائیل آنچه را که برای دستیابی به آن لازم است ارائه می‌دهد یا خیر.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • مسکو در بزنگاه تصمیم درباره اردوغان
  • اقدام ترکیه در تعلیق روابط تجاری با رژیم صهیونیستی بر دیگر کشورهای اسلامی تاثیرگذار است؟
  • اردوغان: کارهای ناتمام‌ خود را در سوریه به پایان خواهیم رساند
  • استقبال «اردوغان» از امیر کویت در آنکارا
  • مدیرکل حوزه ریاست کمیته امداد منصوب شد
  • اردوغان: اسرائیل توافق آتش‌بس در غزه را بپذیرد
  • چرا ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد؟ | هدف اردوغان از اقدام دیرهنگام
  • ترکیه تجارتش با چین، هند و آفریقا را جایگزین رژیم صهیونیستی می‌کند
  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟
  • ترکیه: حماس پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین، سلاح را کنار خواهد گذاشت